Verzorging Tuinrozen
Een roos voor het leven
Nolina rozen zijn met uiterste zorg en passie voor u veredeld, geselecteerd en geteeld. We hebben uw roos zien groeien van een klein stekje tot een volwassen plant, waar u nog jaren plezier van gaat hebben. Uw roos kan dit natuurlijk niet zonder uw liefdevolle toewijding en verzorging.
Verzorging roos
Hieronder vindt u een aantal tips voor het planten en verzorgen van uw Nolina Tuinroos.
Planten
waar, wanneer & hoe
De Nolina Tuinroos kan worden geplant in de volle grond of in grote potten en containers voor op uw terras of balkon. Plant of plaats uw roos op een plek waar ten minste 6 uur per dag de zon schijnt.
In de volle grond is uw roos winterhard. Bescherm een opgepotte roos tegen de vorst door de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro, een jute zak of noppenfolie. Het is wel van belang dat deze ondanks de winterbescherming wel kan blijven ademen en het vocht kwijt kan.
In pot gekweekte rozen kunnen het hele jaar door uitgeplant worden, mits het niet vriest uiteraard. Voor het beste en mooiste resultaat adviseren wij u om onze Tuinrozen in groepjes bij elkaar te planten, bij voorkeur drie of vijf van hetzelfde ras per vierkante meter.
Voeding ziektes & plagen
Nolina Tuinrozen groeien heel snel. Daarom hebben ze veel voeding (bemesting) nodig. We adviseren om Nolina rozen in het voorjaar koemestkorrels of speciale rozenmest te geven en dit te herhalen in juni. Dit maakt uw rozen tevens weerbaar tegen ziektes en plagen. De rozenvoeding is te koop bij uw lokale tuincentrum. We adviseren u tevens om jaarlijks wat nieuwe rozengrond aan te brengen. Als uw tuin lichte zandgrond bevat, zal er meer voeding nodig zijn dan op een rijke kleigrond. Geef Nolina Tuinrozen ook elke jaar wat kalk, dit verhoogt de pH-waarde van de bodem. Als u deze adviezen volgt, zullen uw Nolina Tuinrozen rijkelijk blijven bloeien.
Luizen
Het kan voorkomen dat uw rozen worden belaagd door groene, zwarte of zelfs gele luizen. Bladluis op uw roos ziet er natuurlijk niet zo fraai uit. Het zuigen van bladluizen aan de plant kan tevens de sapstroom blokkeren en ziektes overbrengen.
Voorkomen
Het afwisselen van rozen met andere (bloemrijke) planten, zoals bijvoorbeeld kruiden als salie of lavendel, trekt allerlei nuttige organismen aan en zorgt daarmee voor een natuurlijke balans.
Een milieuvriendelijke manier om bladluis te bestrijden is bijv.:
- met een tuinslang de luizen wegspoelen: spuit met een stevige straal van onder naar boven, maar zo dat de roos zo min mogelijk schade krijgt zoals gekneusd blad.
Doe dit het liefst in de ochtend, zodat de plant overdag kan drogen. - U kunt de luizen ook met uw vingers (gebruik handschoenen!) verwijderen. De geur van dode luizen houdt andere luizen weer op afstand. Luizen zijn er echter niet voor niets.
Ze zijn voer voor bijvoorbeeld de larven van lieveheersbeestjes, die wel 100 luizen per dag kunnenverdelgen. En die larven zijn weer voer voor allerlei soorten vogels.
Sterroetdauw
Sterroetdauw of ‘blackspot’ is een hardnekkige schimmelziekte die vanaf het late voorjaar donkerbruine/paarsachtige tot zwarte vlekken op het blad van de roos veroorzaakt.
De aangetaste bladeren kunnen later in het seizoen geel kleuren en vervolgens van de rozenstruik afvallen. Ook kan sterroetdauw zich voordoen op de jonge takken van de roos.
Door de aantasting van de bladeren verzwakt de roos en kan ze minder energie opnemen voor de winter en voor de groeispurt in het voorjaar. Dit resulteert in zwakke groei en minder bloemen in het seizoen na de aantasting door de schimmel.
Voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Dit is een aantal manieren waarmee sterroetdauw voorkomen of beperkt kan worden:
- Plant rozen in de volle zon op een plek met voldoende luchtcirculatie.
- Bewater rozen dicht bij de grond en houd daarbij het blad zo veel mogelijk droog• Verwijder regelmatig gevallen blad, zeker in de winter; schimmelsporen overwinteren op de afgevallen rozenbladeren en in de grond en infecteren de roos opnieuw in het voorjaar • Breng een laag boomschors of cacaodoppen aan onder de rozen.
Genezen
Als de rozen toch zijn aangetast met sterroetdauw, dan zijn dit manieren ter bestrijding:
- Verwijder geïnfecteerde bladeren.
- Maak gereedschap dat met aangetaste rozen in aanraking is gekomen grondig schoon
- Draag stevige wegwerphandschoenen, zodat andere planten niet in aanraking komen met de schimmel.
- Als rozen ernstig zijn aangetast, zult u de planten tot het najaar met een schimmeldodend middel moeten behandelen. Bij uw lokale tuincentrum kunt u terecht voor natuurvriendelijke middelen.
Echte meeldauw
Witziekte of echte meeldauw is een veelvoorkomende schimmelinfectie bij tuinrozen. Deze is te herkennen door een wit-grijze schimmelpluis op bladeren, takken en bloemen. Echte meeldauw is vooral te verwachten bij warme weersomstandigheden in combinatie met een kleine hoeveelheid vocht (bijvoorbeeld dauw).
Voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Dit is een aantal manieren waarmee meeldauw voorkomen of beperkt kan worden: • Geef bij droogte voldoende water • Zorg voor voldoende luchtcirculatie. Stilstaande vochtige lucht is namelijk ideaal voor meeldauw. Plant de rozen dus niet te dicht op elkaar • Meeldauw kan ook voorkomen worden door op tijd een heermoesaftreksel over de rozen te sproeien. Hierin zit veel kiezelzuur dat versterkt de weerstand van de planten versterkt.
Genezen
Als uw rozen toch zijn aangetast met meeldauw, dan zijn dit manieren om te bestrijden:
- De aangetaste planten met een systemisch fungicide bespuiten
- De planten met zwavel bestuiven
- Wegknippen van aangetaste delen van de plant Bij uw lokale tuincentrum kunt u terecht voor natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen.
Planten | Stappenplan
- Zoek een plek waar de roos voldoende zon, luchtcirculatie en ruimte krijgt om te groeien.
- Graaf een gat van minimaal 50×50 centimeter
- Vul met een laag speciale rozengrond
- Zet de roos in het gat. Zorg dat de kluit zoveel mogelijk intact blijft.
- Vul het gat rond om de kluit met aarde en schud de roos voorzichtig heen en weer, zodat de aarde tussen de kluit terecht komt. Druk daarna de grond goed aan.
- Geef de roos de eerste maand na het planten regelmatig water en vermijd ook later dat de kluit uitdroogt.
Snoeien | wanneer & hoe
Snoeien is belangrijk voor uw rozen. Hierdoor groeien ze goed, ontwikkelen ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. U kunt uw rozen het beste in maart terugsnoeien voor ze uitlopen. Later kan ook, maar dan bloeien de rozen ook pas later. Eerder is niet verstandig want jonge scheuten kunnen bij nachtvorst kapotvriezen. Snoei uw rozen daarom alleen als het overdag niet meer vriest. Door eerder dan maart te snoeien worden rozen ook gevoeliger voor sterroetdauw en meeldauw. De manier van snoeien verschilt per type roos. Hieronder leest u hoe elk type gesnoeid moet worden:
- Snoei Nolina Struikrozen zoals Castle® en National Parks® terug tot 10 cm en Renaissance® (tot 20 cm boven de grond. Hierdoor komen de planten met nieuwe scheuten terug en gaan ze in het voorjaar weer rijkelijk bloeien.
- Snoei Nolina Klimrozen zoals Courtyard® enkel licht bij voor het behoud van de vorm en de gezondheid van de plant.
Goed om te weten
U kunt rozen beter niet in de grond planten waar al eerder rozen hebben gestaan. Ze begeven het dan door zogenoemde rozenmoeheid. Het planten van afrikaantjes (Tagetes) gaat de rozenmoeheid tegen. Het afgraven van 60 cm grond en vervangen door nieuwe rozengrond is een alternatieve oplossing.